Lars Sonesson Svedala Tennisklubb:s klubbchef går i pension

Att Lars Sonesson vid vissa tillfällen ibland också kallas för Mr. Svedala Tennis är kanske inte så konstigt. Lars intresse för tennis väcktes i början av 60-talet när Davis Cup började sändas på TV och Sverige med bl a Janne Lundqvist spelade mot Australien. Lars blev medlem i Svedala TK 1967 och 1974 blev han Svedala Mästare i klubbmästerskapet för första gången. 1971 gick Lars som 19-åring med i styrelsen och startade upp ungdomsverksamheten. Lars gick tränarkurser i Båstad och läste mycket böcker om tennis för att utveckla sina tränarfärdigheter.

Den 1:e juli år 2000 blev Lars anställd av Svedala TK och han började att jobba på heltid samtidigt som han satt i styrelsen och även jobbade ideellt. Parallellt har Lars även sedan början av 70-talet hjälpt andra spelare med att laga och stränga om tennisrackets i sin källare. Det ledde till att han 10 år senare startade upp LS-sport och sedan år 2000 finns shopen i tennishallen. Lars har varit med om mycket under sin tid i Svedala TK både i med- och motgång, det varit tillfällen då ekonomin i klubben varit näst intill i kris t ex när 2/3 av klubbkassan gick åt för att reparera ett nät till tennisbanan. Men det som hela tiden lyser igenom Lars arbete och engagemang är att han är strategisk och aldrig ger upp, dessutom är han alltid tillgänglig och ställer upp för klubben och dess medlemmar.

Några av milstolparna har varit alla turer kring de olika hallarna för inomhus tennis såsom plasthallen bakom Röda skolan, Sporthallen och Marbäckshallen. Dessa hallar har hela tiden delats med andra idrottsföreningar. Lars ville ha en renodlad tennishall och var med och startade upp det första hall-projektet redan 1980 men det fick inget direkt gehör utan Lars fick fortsätta att kämpa och gav aldrig upp. 1985 tog det dock fart igen och röstades sedan igenom för godkännande i kommunen 1987 och den 9/12-1988 hade klubben för första gången en helt egen tennishall med 3 banor inomhus och 3 banor utomhus. Klubben har sedan fortsatt att växa och när halltiderna började att bli fullbokade kläckte Lars en idé om att bygga ut hallen 2007 vilket efter mycket hårt arbete och många turer ledde till att vi idag har vår nuvarande toppanläggning som invigdes 12/9-2015. Idag är vi inte bara en av södra Sveriges 3 största tennisklubbar utan också Svedala kommuns största idrottsförening med närmare 1400 medlemmar där vi aktiverar alla åldrar med tennis för alla hela livet. Lars Sonesson har inte bara ett stort hjärta och ett helt enormt engagemang för tennis utan han har även en mycket bred kompetens och är ett känt och respekterat namn inom tennis Sverige. En sådan unik människa som Lars växer verkligen inte på träd och vi kan verkligen vara tacksamma över att vi fått ha äran att ha med Lars på resan med Svedala Tennisklubbs historia.

Jag tillsammans med hela Svedala TK önskar Lars all lycka och unnar honom verkligen att få njuta av sin pensionering. Det kommer inte att vara lätt att fylla Lars plats men jag och styrelsen är övertygade om att vår nya klubbchef sedan 1/7-2019 Magnus Grahn kommer att spela matchen vidare på ett mycket bra sätt. Magnus har varit en stor bidragande faktor till klubbens fortsatta utveckling under sina år tillsammans med Lars. Magnus började i Svedala TK som chefstränare 2005 och har precis som Lars hela tiden varit långt framme i sitt tänk med att utveckla verksamheten. De senaste åren har Magnus haft rollen som sportchef och vi är glada att han nu tar på sig ansvaret som klubbchef. Vi är samtidigt mycket tacksamma för att epoken med Lars faktiskt inte tar slut här, då han fortsätter med att engagera sig i klubbens styrelse, driver shopen i hallen vidare och sitter kvar som VD i Svedala Hallen AB. Personligen är jag djupt tacksam över att jag har fått vara delaktig i en del av Lars historia med Svedala TK.

Svedala Tennisklubbs ordförande Jens Björkman