Dags för serietennis

Helgen den 5-6 oktober inleds seriespelet för Svedala TK som innesäsongen 24/25 har hela 13 lag med i STL, den svenska tennisligan. Tre av klubbens lag inleder på bortaplan. De första hemmamatcherna spelas sedan i Svedalahallen den 12 oktober. Lagspelet är en viktig ingrediens i tennismixen och passar alla åldrar.

På herrsidan har klubben tre anmälda lag där ”A-laget” spelar i division 3 och siktar på avancemang. Kompletterar gör ett lag i division 4 och ett lag i lokaldivisionen för Skåne. På damsidan finns också ett lag i lokaldivisionen men även ett A-lag i Division 2.

– Vi har ett ungt damlag som kommer att få intressanta tuffa matcher i serien och förhoppningsvis kan tjejerna överraska positivt. Herrlaget borde kunna blanda sig i diskussionen om serieseger och avancemang till division 2 men det är alltid svårt att veta hur klubbarna får ihop sina trupper på den här nivån, säger Magnus Grahn, verksamhetsansvarig i Svedala TK.

På pojksidan ställer klubben upp med ett lag i respektive klass: P18, P15 och P13. På flicksidan har klubben anmält två lag i F13-serierna och ett i F15. Utöver det har STK också juniorlag anmälda i Orange League och Green Challenge, där flickor och pojkar kan spela tillsammans i samma lag och med anpassade bolltyper och spelsätt.

– Herr- och damlag, samt lagen i 15-års serierna, är våra representationslag och där försöker vi alltid spela med bästa tillgängliga lag. I övrigt gäller det att få till ett schema som gör att alla som ingår i träningsgrupperna regional och nationell, där STL ingår som en del i upplägget, får spela ungefär lika mycket, förklarar Magnus Grahn.

STL är samlingsnamnet för hela Sveriges seriespel sedan några år tillbaka. I en individuell sport som tennis är seriespelet en viktig pusselbit för utvecklingen av unga spelare och det är en prioriterad aktivitet i Svedala TK.

– Lagspel är nyttigt och bygger klubbkänsla. Att vinna och förlora som ett lag är en bra erfarenhet och seriespelet ger också chansen att kunna hjälpas åt med att coacha varandra vilket inte är tillåtet vid vanliga tävlingar, säger Peter Bengtsson, tillträdande klubbchef i Svedala Tennisklubb.

Länk till alla Svedalalagens matcher i STL