Likabehandlingspolicy
Kränkning, kränkande behandling, diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier
Svedala Tennisklubb är en förening som är öppen för alla. I vår verksamhet har alla rätt att vara med, alla har lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet och uttryck, religion, etniskt ursprung, ålder, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Ingen ska på Svedala Tennisklubb utsättas för diskriminering eller någon form trakasserier som kränker ett barns värdighet. Det gäller såväl kränkningar mellan barn/ungdomar som mellan personal och ungdomar. Vi måste alltid ta den som uppger att han eller hon blivit kränkt, på allvar. Vårt mål är att skapa en positiv idrottsmiljö där våra barn, ungdomar och vuxna kan trivas och vara trygga tillsammans.
Vad är kränkande behandling?
Kränkande behandling är ett beteende som är oönskat. Det är den utsatte som avgör om beteendet eller handlingen är oönskat eller kränkande
- Kränkning och trakasserier syftar såväl på fysiska och psykiska handlingar som på uteslutning, ryktesspridning, tillmälen med mera.
- Diskriminering har koppling till någon av de sju diskrimineringsgrunderna; kön, könsöverskridande identitet och uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
- Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna men där det inte finns maktobalans mellan den som trakasserar och den trakasserade.
- Trakassering via sociala medier (Ex: Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter, m.fl.), Internet eller SMS/Messenger/WhatsApp.
- Sexuella trakasserier betyder ovälkommet uppträdande av sexuell natur som kränker flickor och pojkar, kvinnor och män, vilka är aktiva, ideellt arbetande eller anställda inom Svedala Tennisklubb.
Klubbens handlingsplan vid våld och sexuella trakasserier vilken Klubbchefen ansvarar för
- Omgående utredning av vad som hänt
- Informera styrelsen med ett snabbt PM
- Samtal med de inblandade. Om barn är inblandat kontakta föräldrar. Är brottet inom familjen kontakta socialtjänsten.
- Om lagbrott (vid osäkerhet kontakta polisen för rådgivning):
Gör en polisanmälan 11414 om det inte är akut,
Bilaga
Ring 112 och begär polisen om det är akut.
- Om ej lagbrott t ex bemötande, problematiskt språk, sexistiskt/homofobiska skämt, bråk på ”skoj”, knuffar, sexuella anspelningar, psykisk mobbing, elaka kommentarer, miner och utfrysning.
- Följ Svedala Tennisklubbs konsekvenstrappa om olämpligt beteende.
- Arbeta förebyggande med material från RF och Svenska Tennisförbundet.